Razvoj zelene ideje

Kroz istaživanje, analizu, kreiranje i razvoj stateških predloga kao i predloga praktičnih poltika doprinosimo razvoju zelene ideje. U razvoju zelene ideje sarađujemo sa ekspertima, aktivistima, organizacijama, političkim akterima, akademijom i svim koji žele da udruženo doprinesemo kreiranju socijalno pravednog i ekološki održivog društva.

Kako do funkcionalnog, priuštivog i održivog prevoza u Beogradu?
|
Centar za zelene politike vas poziva na panel diskusiju i razgovor o tome kako učiniti javni prevoz u Beogradu funkcionalnijim, priuštivijim i održivijim. Panel će biti održan u nedelju, 10. decembra od 17h u prostorijama Impact Huba u Beogradu, Makedonska 21.
Više mernih mesta = više zagađenja
|
Ove godine, sa početkom grejne sezone stigao je i Godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2022. godinu. Pomalo je stigao i kao iznenađenje jer smo prošle godine morali da ga čekamo skoro do decembra. Novi izveštaj samo potvrđuje poznato stanje, a to je da je vazduh zagađen gotovo svuda gde se vrši merenje.
Kako do više kvalitetnijih mesta u vrtićima
|
Ono što bi predstavljalo dugoročno rešenje za ovaj problem jeste izgradnja novih državnih vrtića. U publikaciji „Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srbiji“ ističemo da kada bi grad počeo da gradi 12.000 novih mesta u periodu od 10 godina, zbog jeftinijih operativnih troškova, uštedeo bi preko 2 milijarde dinara, a roditelji ne bi morali da brinu da li će njihovo dete biti upisano u vrtić i koliko će morati da plate.
Kako do boljeg predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji
|
Svako dete ima pravo na vrtić u kojem ima jednake mogućnosti da istražuje, raste i razvija se.
Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srbiji
|
Centar za zelene politike predstavlja publikaciju o predškolskom vaspitanju u Republici Srbiji. U publikaciji pročitajte više u pravnom okviru, obrazovnim kapacitetima, finansijskom aspektu, upotpunjeno studijom slučaja za teritoriju grada Beograda.
Zelena politika, kako je mi vidimo!
|
Obično se na pomen zelene politike prvo pomisli na ekologiju i zaštitu životne sredine, koje predstavljaju važan, ali ipak samo deo šire zelene politike. Ekološka mudrost, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, unapređenje biodiverziteta i geodiverziteta stub su zelene politike, ali bez socijalnih i ekonomskih aspekta jedan stub ne može biti održivi oslonac.